TOS

Een taalontwikkelingsstoornis, afgekort TOS betekent dat de (moeder)taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Kinderen met TOS kunnen moeite hebben met praten en/of met het begrijpen van taal.

TOS

TOS is moeilijk te herkennen en wordt vaak verward met stotteren, algemene taalachterstand of dyslexie.  Het is van belang om tot de leeftijd van 8 jaar goed en deskundig te observeren of er mogelijk sprake is van TOS. Kinderen die vaak over hun woorden struikelen, weinig praten of slecht verstaanbaar zijn kunnen te maken hebben met een taalontwikkelingsstoornis.

Om taalontwikkeling bij deze kinderen optimaal te stimuleren wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen, ondersteunende natuurlijke gebaren en mimiek/ gezichtsuitdrukkingen. Duidelijke afbeeldingen en foto’s kunnen helpen bij het stimuleren van taal en bij het ondersteunen van het kind in zijn uiting.

Het gebruik van een digitaal communicatiehulpmiddel zoals de spraak app TouchToTell is bij uitstek een goede oplossing.

Spraakcomputers bij TOS behandeling

Mensen met een ernstige TOS kunnen met behulp van professionele begeleiding zich verstaanbaar leren maken door middel van een digitaal communicatiemiddel zoals een spraakcomputer app. Een spraakcomputer app geeft zelfvertrouwen aan mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Door gebruik te maken van een spraakcomputer app weet deze groep mensen met TOS zich beter te redden in een moeilijke situatie. De TouchToTell spraak app bevat handige tools om beter te communiceren. De applicatie helpt mensen met TOS om taal beter te begrijpen en woorden en zinnen uit te spreken, of te gebruiken met behulp van afbeeldingen met geluid.

De Touch to tell app is speciaal ontwikkeld in samenwerking met de vakgroep Logopedie.

In dit communicatiehulpmiddel van TouchToTell bevindt zich een oefenmethode met meer dan 100 oefeningen, een leidraad om het communicatiehulpmiddel op te bouwen en natuurlijk is het ook mogelijk om eigen foto’s en eigen geluid toe te voegen en te gebruiken.